Coder  

marcin.k

28.12.2017, 14:52

Eksport do TIFFa (Forum)

Ten temat kiedyś był już poruszany, myślę że wielu użytkowników się ze mną zgodzi, że dobrze by było gdyby w Mikromapie była możliwość eksportu do tiffa z georeferencją, tiff jest formatem bezstratnym bardziej skompresowanym.

xnn

29.12.2017, 08:12

@ marcin.k

Eksport do TIFFa

Ja się podłączę pod temat bo jest lekko pokrewny a nie potrafię znaleźć rozwiązania we wcześniej poruszanych wątkach. Mianowicie:

Po skalibrowaniu rastra w Mikromapie i zapisaniu dla niego pliku .tfw usiłuje wrzucić go do Cada a dokładnie do Mapy SG. Rastr zostaje w MapieSG wyświetlony i na pierwszy rzut oka pojawia się we właściwym miejscu jednak po wyświetleniu siatki kwadratów okazuje się że raster jest istotnie przesunięty - Siatki na rastrze i wygenerowana rozmijają się o ok.6m na każdym z krzyży. Mikromap wciąga ten sam raster z tą samą georeferencją poprawnie.

xnn

29.12.2017, 09:18

@ xnn

Eksport do TIFFa

I jeszcze jedna ciekawa sprawa

Wczytanie rastra z Georeferencją przez moduł Menadżer Plików Rastrowych (zawarty w MapieSG) wczytuje raster z przesunięciem opisanym powyżej.

Przy użyciu opcji Cada (Wstaw/Odniesienie) i użyciu tego samego pliku z tą samą georeferencją raster jest wczytywany rozciągnięty i jakby o jedną sekcję wyżej.

Coder(R)

Homepage E-mail

29.12.2017, 11:02

@ xnn

Eksport do TIFFa

> I jeszcze jedna ciekawa sprawa
>
> Wczytanie rastra z Georeferencją przez moduł Menadżer Plików Rastrowych
> (zawarty w MapieSG) wczytuje raster z przesunięciem opisanym powyżej.
>
> Przy użyciu opcji Cada (Wstaw/Odniesienie) i użyciu tego samego pliku z tą
> samą georeferencją raster jest wczytywany rozciągnięty i jakby o jedną
> sekcję wyżej.

Niestety nie mam tego programu. Czy jest jakaś wersja demo na której mogę to sprawdzić?

---
Admin
[image]

31292 Postów w 5808 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 552 online (0 zarejestr., 552 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed