sigsauer
29.12.2017, 21:48 |
MM-układy współrrzędnych (Forum) |
Witam,
Czy możliwe jest dodanie opcji wpisywania współrzędnych w innym układzie niż układ mapy, ewentualnie import danych na wzór EWMAPY z zaznaczeniem układu współrzędnych. Wprawdzie są opcje transformacji układów w Mikromapie czy Winkalku, ale przy dużej ilości danych jest to niewygodne i można zgubić część danych. Myślę, że najwłaściwszym byłoby rozwiązanie w którym do MM zaczytuję plik z danymi układu innego niż układ mapy, a program "automatycznie" wysyła dane do Winkalka, gdzie tworzony jest raport transformacji. Co myślicie?
Pozdrawiam |
wgeodeta
Warszawa, 30.12.2017, 13:33
@ sigsauer
|
MM-układy współrrzędnych |
> Witam,
>
> Czy możliwe jest dodanie opcji wpisywania współrzędnych w innym układzie
> niż układ mapy, ewentualnie import danych na wzór EWMAPY z zaznaczeniem
> układu współrzędnych. Wprawdzie są opcje transformacji układów w Mikromapie
> czy Winkalku, ale przy dużej ilości danych jest to niewygodne i można
> zgubić część danych. Myślę, że najwłaściwszym byłoby rozwiązanie w którym
> do MM zaczytuję plik z danymi układu innego niż układ mapy, a program
> "automatycznie" wysyła dane do Winkalka, gdzie tworzony jest raport
> transformacji. Co myślicie?
>
> Pozdrawiam
Jakoś nie rozumiem idei tego pomysłu.
Jest opcja "wrysuj na mapę siatkę innego układu" |
sigsauer
30.12.2017, 14:27
@ wgeodeta
|
> Jakoś nie rozumiem idei tego pomysłu.
> Jest opcja "wrysuj na mapę siatkę innego układu"
Masz dane ewidencyjne z operatóww 1965 i 2000, pomijam, że w moim rejonie zazębiały się strefy 1, 2 i 4 układu 65. Co mi po siatce. Mapa ewidencyjna jest zwektoryzowana z rastra 1:5000. Chce wrzucać dane w różnych układach współrzędnych z operatów (w niektórych ośrodkach jest taki burdel, że dane z operatów 2 lata po przyjeciu operatu nie są wprowadzone). Co mi ta siatka daje Twoim zdaniem? Chce mieć wszystkie dane, z różnych układów na jednej mapie, w jednym pliku, bez sklejania wklejania czy cudowania z innymi mapami. Tylko tyle albo aż tyle. Podejrzałem taką opcję w programie EWMAPA u znajomego. Czemu nie mogłoby coś takiego funkcjonować w MikroMapie. |
Jakub Kwinta
30.12.2017, 14:37
@ sigsauer
|
Pomysł dobry w c-geo też jest taka opcja. W locie przelicza wskazany plik txt do dowolnego układu. Potrzeba tylko wybrać w jakim układzie jest plik i do jakiego układu przeliczyć. Choć doczytując plik do danej mapy w konkretnym ustalonym układzie nawet drugie pytanie wydaje się zbędne. |
majster
30.12.2017, 15:37
@ sigsauer
|
> Witam,
>
> Czy możliwe jest dodanie opcji wpisywania współrzędnych w innym układzie
> niż układ mapy, ewentualnie import danych na wzór EWMAPY z zaznaczeniem
> układu współrzędnych. Wprawdzie są opcje transformacji układów w Mikromapie
> czy Winkalku, ale przy dużej ilości danych jest to niewygodne i można
> zgubić część danych. Myślę, że najwłaściwszym byłoby rozwiązanie w którym
> do MM zaczytuję plik z danymi układu innego niż układ mapy, a program
> "automatycznie" wysyła dane do Winkalka, gdzie tworzony jest raport
> transformacji. Co myślicie?
>
> Pozdrawiam
Trochę zagmatwane. Ja jak mam coś w 65 i chcę dorzucić do mapy nad którą pracę w 2000 robię transformację ukł. 65->2000, ctrl+c a w drugim pliku ctrl+v, a we WK robię transf. z raportem do pliku i podczytję potem bazę z innego obiektu żeby nie robić bałaganu w danym obiekcie. |
sigsauer
30.12.2017, 16:03
@ majster
|
> Trochę zagmatwane. Ja jak mam coś w 65 i chcę dorzucić do mapy nad którą
> pracę w 2000 robię transformację ukł. 65->2000, ctrl+c a w drugim pliku
> ctrl+v, a we WK robię transf. z raportem do pliku i podczytję potem bazę z
> innego obiektu żeby nie robić bałaganu w danym obiekcie.
A dla mnie zagmatwane jest żeby robić kilka obiektów, robić transformacje, kopiować, wklejać, itd. Tym bardziej jeśli mam do wklepania kilka tysięcy działek i kilkaset operatów. Przy mniejszych robotach robię tak jak piszesz. Przy większych łatwiej jest się pogmatwać i lepiej zmniejszyć ilość kroków do "produktu finalnego". |