Jakub
24.04.2023, 18:18 |
GML - modyfikacja / import do EWMAPY (Forum) |
Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc, ponieważ otrzymałem następującą uwagę przy weryfikacji:
"uwagi do przekazanej bazy roboczej - plik roboczej bazy danych zawiera elementy istniejące w bazie - plik podstawowy - elementy są importowane a następnie występują podwójnie"
PODGiK prowadzi bazę w EWMAPIE wg rozp. z 2015 r. Otrzymany z PODGiK GML (baza bdot500) opracowałem w ten sposób, że część obiektów usunąłem (opcja "usuń/przywróć obiekt gml", część zmodyfikowałem w zakresie geometrii (po kliknięciu opcji "modyfikuj obiekt gml", a część wykazałem jako nowe obiekty. Eksport wykonałem standardowy, tzn. bez zaznaczenia opcji "eksportuj tylko nowe dane od daty (...)". W związku z powyższym w przygotowanym pliku występują obiekty dotychczasowe, zmodyfikowane, usunięte i nowe.
Z uwagi w protokole wynika, że przy imporcie do EWMAPY nie są pomijane obiekty dotychczasowe (pozostające bez zmian) i się dublują. Czy wyjściem z tej sytuacji będzie ponowne przygotowanie pliku gml i skorzystanie z opcji "eksportuj tylko nowe dane od daty (...)"? Czy korzystając z tej opcji eksportujemy wszystkie obiekty, które w jakikolwiek sposób dotknęliśmy, tj. zmodyfikowaliśmy, usunęliśmy lub wykazaliśmy nowe? |
Coder
24.04.2023, 19:17
@ Jakub
|
GML - modyfikacja / import do EWMAPY |
> "uwagi do przekazanej bazy roboczej - plik roboczej bazy danych zawiera
> elementy istniejące w bazie - plik podstawowy - elementy są importowane a
> następnie występują podwójnie"
GML tak został pomyślany - EWMAPA powinna rozpoznać po dacie wersji elementy które są nie zmienione i ich nie importować
> "eksportuj tylko nowe dane od daty (...)"? Czy korzystając z tej opcji
> eksportujemy wszystkie obiekty, które w jakikolwiek sposób dotknęliśmy, tj.
> zmodyfikowaliśmy, usunęliśmy lub wykazaliśmy nowe?
Tak, eksportowane są obiekty których data utworzenia lub modyfikacji lub usunięcia są późniejsze niż wskazana data.
Problem się pojawia, gdy te elementy mają relacje do obiektów starszych, które nie załapały się do eksportu. Różne ośrodki różnie to traktują. --- Admin
|
Jakub
24.04.2023, 21:36
@ Coder
|
> > "uwagi do przekazanej bazy roboczej - plik roboczej bazy danych zawiera
> > elementy istniejące w bazie - plik podstawowy - elementy są importowane
> a
> > następnie występują podwójnie"
>
> GML tak został pomyślany - EWMAPA powinna rozpoznać po dacie wersji
> elementy które są nie zmienione i ich nie importować
>
> > "eksportuj tylko nowe dane od daty (...)"? Czy korzystając z tej opcji
> > eksportujemy wszystkie obiekty, które w jakikolwiek sposób dotknęliśmy,
> tj.
> > zmodyfikowaliśmy, usunęliśmy lub wykazaliśmy nowe?
>
> Tak, eksportowane są obiekty których data utworzenia lub modyfikacji lub
> usunięcia są późniejsze niż wskazana data.
> Problem się pojawia, gdy te elementy mają relacje do obiektów starszych,
> które nie załapały się do eksportu. Różne ośrodki różnie to traktują.
Przy opcji "eksportuj tylko nowe dane od daty" nie eksportują się obiekty usunięte. Mogę prosić o weryfikację? |
lolek
25.04.2023, 00:39
@ Coder
|
>
> GML tak został pomyślany - EWMAPA powinna rozpoznać po dacie wersji
> elementy które są nie zmienione i ich nie importować
>
Chwila, z tego co wiem to ewmapa zawsze eksportuje wszystkie obiekty. I to im działa, jeśli byłoby inaczej to nic by nie działało. Czyli jeśli obiekt nie został zmodyfikowany to nie jest powtórnie importowany... więc dlaczego tutaj jakies dubelki? |
Coder
25.04.2023, 08:40
@ Jakub
|
> Przy opcji "eksportuj tylko nowe dane od daty" nie eksportują się obiekty
> usunięte. Mogę prosić o weryfikację?
U mnie działa.
Proszę o przysłanie przykładowej mapki mmp. --- Admin
|