Coder  

PiotrC(R)

11.10.2023, 13:18

kierunek brak i furtek w gml. (Forum)

Czy ktoś mi może wskazać przepis, czy coś podobnego, który wyjaśni w którą stronę ma być rysowana brama i furtka? Po której stronie linii ma być? po prawej czy lewej? Mikromap, Geo-Map, geoportal (geobid) rysują je na prawo ale.. jest przecież jeszcze GEOMATYKA i tam musu być oczywiście inaczej (czytaj na lewo).
Co ciekawe nie dostaję uwagi że bramy są skierowane na ulicę a nie na posesję ale mam niespójność dokumentacji. Na szkicu jest brama na posesję a (wg TurboMap) w pliku gml na ulicę.

PiotrC(R)

11.10.2023, 13:23

@ PiotrC

kierunek brak i furtek w gml.

> Czy ktoś mi może wskazać przepis, czy coś podobnego, który wyjaśni w którą
> stronę ma być rysowana brama i furtka? Po której stronie linii ma być? po
> prawej czy lewej? Mikromap, Geo-Map, geoportal (geobid) rysują je na prawo
> ale.. jest przecież jeszcze GEOMATYKA i tam musu być oczywiście inaczej
> (czytaj na lewo).
> Co ciekawe nie dostaję uwagi że bramy są skierowane na ulicę a nie na
> posesję ale mam niespójność dokumentacji. Na szkicu jest brama na posesję a
> (wg TurboMap) w pliku gml na ulicę.

Od zmiany TurboMap na wersję 10 bramy i furtki eksportuję się do gml w taki sposób, że zawsze punktem początkowym linii jest ten który jest niżej (ma mniejszy X). I nie ma znaczenia że w Turbo cześć linii (bram) jest z dołu do góry a część z góry na dół w gml są tylko z dołu na górę.

alcapon(R)

11.10.2023, 14:05

@ PiotrC

Znak musi być po prawej.
Paragrafu nie pamiętam ale chyba w przepisach o mapie zasadniczej jest o tym mowa.

---
Korepetycje z ewmapy / pliki gml / operaty -> ewmapa@o2.pl

PiotrC(R)

11.10.2023, 16:21

@ alcapon

> Znak musi być po prawej.
> Paragrafu nie pamiętam ale chyba w przepisach o mapie zasadniczej jest o
> tym mowa.

Dobra znalazłem, Tak dla przypomnienia:
- rozporządzenie w sprawie bazy danych obiektów topograficznych oraz mapy zasadniczej z dnia 23 lipca 2021 r. Poz.1385 -->> załącznik nr 4 --->> Rozdział 1 --->> punkt 11 --->>
W przypadku obiektów liniowych prezentowanych za pomocą znaku niesymetrycznego element znaku umieszcza się po prawej stronie linii.

31299 Postów w 5810 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 288 online (0 zarejestr., 288 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed