Coder
05.12.2023, 12:17 |
Łuki w GML niedozwolone (Forum) |
Kolejne pismo z GUGiK potwierdzające niezgodność z rozporządzeniem używania łuków w GML
https://www.facebook.com/photo?fbid...6&idorvanity=471306495108514 --- Admin
|
Pan Sowa
05.12.2023, 12:37
@ Coder
|
Łuki w GML niedozwolone |
> Kolejne pismo z GUGiK potwierdzające niezgodność z rozporządzeniem używania
> łuków w GML
>
> https://www.facebook.com/photo?fbid...6&idorvanity=471306495108514
UWAGA! Łuki i okręgi wylatują zgodnie z taką interpretacją, którą należało by przedyskutować. Jeśli wylatują wszystkie obłe kształty to powodzenia w przerabianiu wszystkich komór na gesucie na łamane
Ciekawe czym podpierają taką argumentacje, bo jeśli 'linią łamaną' to kolejna uwaga, z baz wylatują automatem wszystkie m.in. furtki i bramy które są rysowane pojedyńczymi liniami. Pojedyńcza linia nie jest 'linią łamaną'. Usuwanie wszystkich łuków i okręgów z bazy to bardzo poważna, rewolucyjna decyzja.
Ci ludzie nie mają pojęcia o bazach danych. Robi się ciekawie. |
alcapon
05.12.2023, 13:07
@ Pan Sowa
|
Kogo to obchodzi.
Ja robię łuki i robić będę i podgiki nie mają z tym problemu. --- Korepetycje z ewmapy / pliki gml / operaty -> ewmapa@o2.pl |
Pan Sowa
05.12.2023, 13:18
@ alcapon
|
> Kogo to obchodzi.
> Ja robię łuki i robić będę i podgiki nie mają z tym problemu.
Spotkałem już osrodki, które przejmowały się poprzednią odpowiedzią "Czy stosować łuki?" odp. "Nie.". Teraz odpowiedź dłuższa to i większa moc prawna |
Coder
06.12.2023, 13:52
@ alcapon
|
> Kogo to obchodzi.
> Ja robię łuki i robić będę i podgiki nie mają z tym problemu.
Urząd z dekretem, Radziwiłł z muszkietem --- Admin
|
Pan Sowa
06.12.2023, 16:29
@ Coder
|
> > Kogo to obchodzi.
> > Ja robię łuki i robić będę i podgiki nie mają z tym problemu.
>
> Urząd z dekretem, Radziwiłł z muszkietem
Tylko czy taka interpretacja jest tym dekretem. Gdyby było jasno ujęte w rozporządzeniu w porządku, można było pisać uwagi na odpowiednim etapie. Tu nagle twierdzą, okręgi - 3/10 usuwamy. Moim zdaniem takie zmiany to nie ranga interpretacji tylko jasny zapis do czego potrzebowali by nowelizacji, lub przynajmniej w schemacie xsd zmienić na GM_LineString.
Dalej czy jest to na tyle wiążące, aby teraz urzędy musiały przeklikiwać wszystkie okręgi na łamane? Pewnie znowu przerzucą to na geodete, jak zawsze. |