Coder  

WK numer budynku na szkicu (Forum)

wysłane lolek, 06.12.2017, 18:58

> Czasem powierzchnie po Wyrównaniu w WK są inne niż powierzchnie obliczone w
> MM.

Ja wiem, że różne są zwyczaje w ośrodkach, ale literalnie czytając przepisy obecnie niedopuszczalne jest wyrównywanie pola powierzchni i rozrzucanie poprawek, pole każdej działki ma być obliczone na podstawie numerycznego opisu z uwzględnieniem tylko redukcji odwzorowania. Natomiast doskonale zdaję sobie sprawę, że są takie odgiki, gdzie przy podziale prawa strona musi się równać lewej, choćby to było matematycznie niemożliwe po zaokrągleniu do pełnych metrów, np. przy podziale działki 9m2 na pół. A jak się nie równa to trzeba przeprowadzić postepowanie przed podziałowe w sprawie zmiany pola działki dzielonej, tylko co zrobić, gdy uparcie wychodzi 9 a nie 8 czy 10, nie mam pojęcia, pewnie nie da się zrobić podziału i jedna strona musi drugiej dopłacić za ten jeden metr. Najtrudniej, gdy to wydzielenie osobnych działek pod budynkami w zabudowie bliźniaczej.
Procedurę taką prowadzą także wtedy, gdy działka przed podziałem nie spełnia standardów, bo np., obliczone jej pole przez odjęcie albo z rozrzuceniem odchyłki przy poprzednim podziale.
Na głupotę niestety nie ma mocnych.

Wiadomości w wątku:

31292 Postów w 5808 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 496 online (0 zarejestr., 496 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed