Coder  

Zorin OS16 (Linuks) (Forum)

wysłane Verbatim(R), 22.03.2022, 21:18

> Polecam tą dystrybucję Linuksa. Mikromap działa bez problemów (Winkalka
> jeszcze nie sprawdzałem). W którymś z postów kol. Verbatim pisał że ma
> problem z czcionkami Windowsa a prawdopodobnie chodziło o Narial Arrow. W
> Zorin da się doinstalować czcionki Windowsa. Sam kiedyś pytałem o wersje
> Mikromap i Winkalk pod Linuksa. W przypadku Zorin to automatycznie został
> doinstalowany emulator Wine.

Witaj Stanley02,
Mógłbyś przybliżyć instalkę Zorin OS16?
Interesuje mnie taka instalka która pozwala spod WIN10 lub WIN11 z zakładki windows MBR (BCD) lub podobnych na odpalenie systemu win lub linux.
Wiem, że Microsoft nie sprzyja instalce innych niezależnych systemów zwłaszcza linuxowych. Wymaga to czasami przełaczania w BIOS-ie w celu odpalenia Linuxa. Próbnie zainstalowałem ZORIN OS 16 na dysku lecz mam mało miejsca i muszę na dysku optycznym (CD) zainstalować przejściówkę dla m.2 i właścową pamięć m.2 z odowiednim kluczem M lub B lub M+B na Sata 3. Tu pojawia się problem, system startowy Linuxa nie potrafi znależć gruba startowego. Mniejsza o to czy pytanie o start systemu odbywa się z poziomu grafiki WIN czy starego DOS. Ważne by umiał w lapku HP z i7 przeładowanym dyskami znaleźć gruba i wystartować linuxa. Gdzie przypisujesz system rozruchowy Linuxa? mnie uszkadza system rozruchowy WIN gdy przypisuję do C:\. Jeśli przypisuję do partycji gdzie zainstalowany Linux nie uruchamia się?
pozdrawiam

Wiadomości w wątku:

31302 Postów w 5812 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 227 online (0 zarejestr., 227 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed