Coder  

opisy obiektów (Forum)

wysłane domasz(R) E-mail, 27.09.2023, 18:05

> > Czy jest jakaś funkcja przy kartowaniu w GML 2021, która automatycznie
> > dawałaby opisy obiektów z jakimś określonym odstępem?
> > Kartuję jezdnię, długą. Opis nawierzchni wstawia mi się na środku, a
> > chciałbym, żeby był powtórzony np co 150m.
> > Podobna sytuacja z przewodami podziemnymi.
>
> Może Pan to zrobić tylko ręcznie Ctrl C Ctrl V

Ośrodek jako błąd zwraca sytuacje, w której etykieta przewodu nie leży idealnie na przewodzie. Jak sobie radzić z kopiowaniem opisów, żeby trafiły na przewód?

Inna kwestia to rozwarstwienie mapy zaimportowanej z GML. Wydaje mi się, że rysunek jest zbyt pogrupowany, np. chciałbym, żeby jezdnie, chodniki, krawężniki, itp znalazły się na osobnych warstwach a nie wszystko zbiorczo "komunikacja".

Często korzystam ze zmiany punktów na symbole. Brakuje mi tutaj opcji wybierania punktów wg określonego kodu. W Edycja-Zaznacz mogę wybrać symbole o określonym kodzie ale punktów nie i kółko mi się zamyka. Teraz radzę sobie trochę "na około" filtrując w Calc punkty wg kodów i importując je na osobną warstwę ale to trochę improwizowane rozwiązanie.

Czy jest jakaś opcja zrobienia wykazu współrzędnych punktów z kodami wg skartowanej mapy? Jeśli tak to co z punktami, które należą do kilku obiektów jednocześnie?

W kilku ośrodkach spotkałem się z wymaganiem, żeby do operatu dać wykaz współrzędnych z rzędnymi tylko tych punktów, które mają rzędne opisane na mapie i jeśli jest na mapie z dokładnością 0,01 to tak na wykazie a jak z dokładnością 0,1 to też tak na wykazie. Da się duetem WinKalk Mikromap jakoś sprytnie opracować taki wykaz?

---
GEODETA BIAŁYSTOK, USŁUGI GEODEZYJNE, SPORZĄDZANIE MAP

Wiadomości w wątku:

31299 Postów w 5810 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 214 online (0 zarejestr., 214 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed