GML i GESUT, kilka problemów i ogólnych uwag (Forum)
Wiem, że dyskusje na ten temat już były, ale mam kilka problemów i uwag.
Pracuję w kilkunastu ośrodkach i mam coraz więcej problemów z GML. Na początku przyjmowali bez uwag, ale teraz po obowiązkowym przejściu chyba dokładniej wszystko sprawdzają.
1. Rzędne przewodów giętkich powinny być podawane do decymetrów. Przewody energetyczne są jak najbardziej giętkie. Myślę że nie ma co wchodzić tu w szczegóły, po prostu wszystkie ośrodki jakie znam (a także inne programy do tworzenia GML) tak je traktują. Nie wiem o co chodziło autorom rozporządzenia, ale raczej to nie kwestia uginania się pod tyczką - prędzej o to, że te przewody rzeczywiście uginają się podczas zasypywania czy po naciągnięciu ich, w przeciwieństwie do np. rur kanalizacyjnych czy stalowych. Oznaczanie punktów jako "A" żeby tylko zmniejszyć precyzję chyba nie wchodzi w grę. Np. Geo-info po zmianie typu na energetyczny od razu wyświetla z mniejszą precyzją.
Właśnie dostałem kolejnego negatywa związanego z tym, a jeśli ustawię pomiar wykrywaczem to pewnie będzie kolejny.
2. Czy istnieje szybki sposób na dodawania hurtowo rzędnych przewodu? Robię to w ten sposób, że tworzę punkty bez kodu, nadaję im typ GES_Rzedna, jako rządną wpisuję @H i wszystko działa. Nie potrafię jednak zrobić tego szybciej dla większej ilości pikiet. Nie da się wklejać atrybutów, bo program automatycznie wkleja rzędną skopiowanego punktu. Po zaznaczeniu kilku pustych obiektów zmienia się tylko jeden. Przy dużych sieciach to dość uciążliwe. Widziałem, że autor planuje wprowadzenie osobnego kodu - to trochę ułatwi pracę, może umożliwi też jakąś automatyzację?
Udało mi się ustawić @H jako domyślny dla obiektu, ale pewnie zniknie po aktualizacji.
3. Ogólnie co do GML - bardzo przydatne jest zapisania domyślnych danych dotyczących danego obiektu, niestety po jakimś czasie to znika. Domyślam się, że po aktualizacji. Z tego co widzę to jest zapisywane w szablonie. Szkoda, że nie w jakimś osobnym pliku konfiguracyjnym. Bardzo dobrze że są częste aktualizacje, ale to też trochę uciążliwe.
4. GML staje się powoli jedną z podstawowych funkcji programu Mikromap, niestety wszystko jest jakby trochę "ukryte". Wiem, że instrukcja została nieco uaktualniona, ale (i to nie tylko moje zdanie, ale też znajomych) trzeba ciągle znajdować jakieś "lifehacki" (tak jak przy opisywanym problemie z rzędnymi przewodów).
Wszyscy chwalą MM, ja go używam od samego początku, ale to trochę odstrasza użytkowników. Sam dopiero z przeszukiwania forum dowiedziałem się o wielu ciekawych funkcjach, które zaoszczędziły mi wiele godzin.
Szkoda, że nie ma nieco bardziej uaktualnionego opisu i nieco bardziej przyjaznych rozwiązań - nawet kosztem wyższej ceny (to zdecydowanie najtańszy specjalistyczny program jaki widziałem). Konkurencyjnych programów przybywa, a WK i KK są wciąż najlepsze, a cena jest bezkonkurencyjna w stosunku do możliwości i prostoty obsługi (jeśli korzysta się z forum).
5. Skarpy - funkcja ustawiania góry była bardzo potrzebna i ogólnie jest wygodna, ale są trzy problemy:
- tak jak wspomniałem to taki "lifehack", nikt nowy nie domyśli się, że trzeba jej szukać w numerze działki
- po ustawieniu góry skarpy wyświetla się niepotrzebny monit, czy na pewno ustawić bo to nie jest BDZ_BudowlaZiemna
- punkty początku i końca zmieniają się o 1 po zatwierdzeniu. Szczególnie przy wypełnianiu ich ręcznie w stylu #3#8#. Trzeba jeszcze raz wejść w edycję i poprawić numery. Domyślam się, że ma to związek z numeracją wierzchołków (MM numeruje od 1, a gml od 0)
Wiadomości w wątku:
- GML i GESUT, kilka problemów i ogólnych uwag - atomic77, 05.01.2023, 12:03 (Forum)
- GML i GESUT, kilka problemów i ogólnych uwag - Coder, 06.01.2023, 11:49