Coder  

Rysowanie koła okręgiem nie odcinkami . Możliwość wyboru (Forum)

wysłane starskee(R), 13.11.2023, 09:49

> Cóż za obrazowy przykład. Ok zagłębiając się w niego to proszę pamiętać, że
> nawet gdyby tak było w omawianym przypadku to sanepid obore nie sprawdzał
> by pod kątem 4 wymienionych gatunków, a właśnie pod kątem ssaków i nie
> wykryłby problemu z tygrysami...
> Dodatkowo wspominany załącznik nie definiuje niczego wprost, tylko każe się
> domyślać. Nie każda definicja linii łamanej wyrzuca łuki ze swojego zbioru.
> Za to każda wyrzuca pojedynczy odcinek i idąc za Pana rozumowaniem w bazie
> nie mogą występować obiekty zawierające pojedyncze odcinki? Wspominam o tym
> co najmniej trzeci raz i jeszcze się Pan do tego nie odniósł.
> Ujmując to wg Pana zwierzęcej analogii, dopuszczalne są wyłącznie zwierzęta
> czarnej maści.

Jeśli chodzi o odcinki, to zgadzam się z Pana wnioskami, że nie powinno się ich stosować. Absurd, ale tak wynika z przepisu.
Jeśli chodzi o załącznik, to tytuł załącznika oraz tabela tam zamieszczona dla mnie jest jasna i klarowna.
Ma Pan rację, z tym, że trzeba się domyślać co oznacza linia łamana, poligon itd. , bo w rozporządzeniu nie podano ich definicji.

W przypadku, gdy powstaje spór, co do znaczenia jakiegoś słowa użytego w rozporządzeniu bądź ustawie, sądy administracyjne rozstrzygają spór opierając się na oficjalnych słownikach języka polskiego.
Wszystkie słowniki języka polskiego jakie przejrzałem, jednoznacznie definiują co to jest linia łamana.
Jeśli Pan ma inny pogląd na linię łamaną, proszę nie mieć do mnie pretensji, nie ja jej użyłem w rozporządzeniu i nie ja wymyśliłem jej definicję w słownikach.

Rozporządzenie w sprawie BDOT i mapy zasadniczej z 2015 dopuszczało stosowanie takich elementów m.in. jak "punkt, linia, powierzchnia" więc jako linię można było też stosować linie zawierające łuki i krzywe.
W rozporządzeniu z 2021 jest inaczej.

Pozdrawiam

Wiadomości w wątku:

31299 Postów w 5810 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 80 online (0 zarejestr., 80 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed