Coder  

Rysowanie koła okręgiem nie odcinkami . Możliwość wyboru (Forum)

wysłane starskee(R), 08.11.2023, 17:15

> Nie, nie zupełnie nie tak. Owszem, to nie Polacy wymyślili schemat GML. Ale
> ustawodawca w schemacie dedykowanym pod to konkretne rozporządzenie użył
> typu CURVE, który powinien być przetłumaczony w rozporządzeniu jako Krzywa
> (słuszna uwaga) a nie linia łamana. Błędna tłumaczenie jednak nie podważa
> zapisów znajdujących się w schematach. I podkreślam raz jeszcze, w Naszych
> rodzimych schematach do tego konkretnego zastosowania.

Mogę się mylić, bo nie brałem udziału w tworzeniu rozporządzeń, ale domyślam się, że w pierwszej kolejności ustalono i zdefiniowano typy geometrii obiektów, a w następnym kroku przypisano im konkretne pojęcia i typy ze schematu GML. I jak Pan słusznie zauważył typ GM_CURVE może zawierać łuki, okręgi, linie itd. i sądzę, że dla naszej "linii łamanej" , zamiast wąskiego określenia GM_lineString twórca rozporządzenia wybrał GM_CURVE, które obejmuję więcej typów linii, w tym także naszą linię łamaną. Nie powoduje to błędnego działania schematu.
Raczej nie wiązało się to tłumaczeniem konkretnego pojęcia, tylko wybraniem odpowiedniego/dopuszczalnego pojęcia ze słownika GML do zdefiniowania konkretnego obiektu.
Więc to nie pojęcia ze słownika GML definiują nam co możemy robić, tylko rozporządzenie mówi nam jak elementy bazy BDOT, GESUT itd. mamy zapisywać za pomocą słownika GML. Jak Pan słusznie zauważył, czasami nie przekłada nam się to ładnie na dosłowne tłumaczenie, ale nie o to w tym chodzi.

Ale to są tylko moje przypuszczenia.

Pozdrawiam

Wiadomości w wątku:

31299 Postów w 5810 Wątkach, 905 zarejestr. uczestników, obecnie 283 online (0 zarejestr., 283 gości)
CODER | Kontakt z administratorem
RSS-Feed